Vegan proteine: belangrijkste voordelen

Als we het hebben over voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, denken we meestal aan voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals vlees, kaas, eieren en melk. Kortom, het is bekend dat deze voedingsmiddelen een goede hoeveelheid van de voedingsstof in de samenstelling hebben, en vaak komen eiwitrijke groenten op de achtergrond te staan als eiwitbron.
Anderzijds is de waarheid dat proteine vegan niet alleen voor veganisten een uitstekende optie is. Ze kunnen ieders dieet samenstellen, en wanneer ze gecombineerd worden met andere voedingsstoffen of groenten, bieden ze talrijke voordelen voor het lichaam!

De functionaliteit van eiwitten
Eiwitten zijn macronutriënten die worden gevormd door de samenvoeging van essentiële en niet-essentiële aminozuren. Hun belangrijkste functies in het organisme zijn de opbouw en elasticiteit van weefsels; transport van stoffen; samenstelling van antilichamen en zelfs de regulering en samenstelling van hormonen.
Met zoveel functies is het belang van eiwitrijke voeding in de voeding evident. En dit kan zowel door voeding van plantaardige en dierlijke oorsprong, als door suppletie.
Prestaties van plantaardige eiwitten
Degenen die vlees en andere voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong consumeren, krijgen, wanneer zij veganistische proteinen in hun dieet opnemen, een bijdrage aan de functionaliteiten en de synthese van het lichaam. Dit komt door de rijkdom aan voedingsstoffen die groenten gewoonlijk bevatten, naast het eiwitgedeelte.
Voor wie veganistisch is, is proteine vegan essentieel om de aanbevolen niveaus van de voedingsstof in het lichaam te handhaven. Bovendien blijkt uit recente studies dat de consumptie van plantaardige eiwitten niet lager is dan die van dierlijke eiwitten.
Proteine vegan en andere voedingsstoffen
De specifieke effecten tussen soorten eiwitbronnen op de gezondheid hangen af van een aantal factoren. Naast de individualiteit van ieders gezondheid, wordt eiwit over het algemeen niet geïsoleerd geconsumeerd, maar als onderdeel van een voedingsplan. Daarom moeten de mogelijke effecten van andere nutriënten in aanmerking worden genomen om hun prestaties te beoordelen.
Veel plantaardige eiwitbronnen gaan dus gepaard met tal van andere voedingsstoffen, zoals complexe koolhydraten, vezels, vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Deze zijn ook essentieel om het lichaam gezond te houden.
Voedingsmiddelen rijk aan plantaardige proteïne
Linzen;
Erwten;
Bonen;
Oliezaden;
Granen;
Zeewier.
Plantaardige eiwit supplementen
Supplementen bestaan uit een combinatie van plantaardige eiwitten, vitaminen, mineralen, goede vetten en voedingsstoffen die de samenstelling van de producten aanvullen.
In die zin zijn er supplementen die bijvoorbeeld rijst- en erwteneiwit combineren en een volledig aminozuurprofiel bieden. Nog betere formules voegen andere voedingsstoffen toe om meer voordelen te bieden.